Това което написах е за истинските политици. За съжаление в България не е имало никога такива, просто защото не сме имали школи, каквито има в Англия, Франция, Русия.
Но не мисля, че ни е нужен втори Тодор Живков. Едно е да знаеш народната мъдрост, друго е да знаеш само нея. Това да си умен, интелигентен, ерудит и т.н., не те прави задължително като Харари, ако си и възпитан, нормален човек – не гей, като него например – българин по дух и мисъл и т.н.
А има голяма разлика от видовете служене. Образованието според мен е от първостепенно значение. Доброто и правилно образование. Не само на ума, но и на духа. Защото иначе, няма какво толкова да се търси. Аз познавам много добри, истински и чисти хора, които са овчари, трактористи и т.н. Но те няма да могат да проведат преговори с хора като Тръмп, Меркел, Макрон и пр.
Разбирам какво искаш да кажеш, но май ти не разбираш, аз какво искам да кажа с това.
Именно ерудицията, която не може да бъде купена, е най-голямата сила. Но това се възпитава, а не се учи. Възпитава се не само през традициите на народа, но и чрез облагородяване на духа именно чрез науките на духа.
Служене е отдаденост на кауза, на идея. Простият човек, не може да е отдаден на идея и на кауза. Знаем от историята за мъдри хора, които са се отказвали от почести и богатства в името на идея или служене на кауза и са умирали за нея. И това не са били прости и необразовани хора. Същият е примера с нашите светила от възраждането. Те не са били прости. Знаели са езици, чели са и т.н. Един Раковски за пример. Това е истински политик, ерудит, княз от народа, водач и служител едновременно.
Съгласен съм с теб, но виждаш, че много от хората чакат именно ментор, водач, някой да ръчка, да ги учи. Хората не са узрели, не са еволюирали достатъчно до това ниво Сърнела. Иначе и аз за това мечтая. Знаеш ли какво им е нужно на хората. Спокойствие и обезпеченост, истина, свобода, хляб и спокойствие, за да могат да се занимават с това другото и да достигнат това ниво. А ние, сега точно това се опитваме да предоставим. Алтернатива, да могат да решават сами и да се възползват сами от разума си. Но преди това трябва да има разум, който да се разлее сред тях. Образоване. А това могат да го дадат като пример и да го покажат нагледно, да заработят сред хората именно ерудирани, образовани, добри, чисти, непорочни, светли личности.